PROGRAM POLITIC

1. Anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de munca.

2. Anularea tuturor pensiilor speciale ale politicienilor si persoanelor din aparatul administrativ (prin impozitarea lor cu 95%).

3. Stabilirea pensiei minime la suma de 1.000 lei (cel putin 80% din salariul minim);incurajarea componentei private in sistemul de pensii.

4. Eliminarea privilegiilor ”aristocratiei bugetare”: concedierea a cel putin 25% dintre angajati , promovarea meritocratiei in administratia publica si eliminarea oricarei forme de nepotism, inghetarea cresterilor salariale si interdictia pentru angajatii din sectorul public de a lucra concomitent si in sectorul privat.

5. Sustinerea puternica a sectorului privat: incurajarea productiei si a serviciilor autohtone, stimularea exporturilor , inclusiv printr-o politica de curs adecvata, descurajarea importurilor si anularea impozitului pentru profitul directionat catre cresterea salariilor in acest sector.

6. Lege fara exceptii: sarcina fiscala va fi asezata in functie de marimea venitului, nu in functie de tipul acestuia si de forma de organizare a activitatii; cota unica stabilita la 10%, TVA bazat pe taxare inversa, impozitarea muncii redusa cu 5%.

7. Salariul minim, stabilit prin negocieri intre patronate si sindicate.

8. Alocarea cu prioritate a fondurilor bugetare destinate invatamantului catre clasele I-XII si catre scolile de meserii cu dublarea salariilor profesorilor din acest segment, concomitent cu stimularea dezvoltarii invatamantului privat (inclusiv privatizarea universitatilor) si acordarea de catre stat a unor burse pentru copiii cu rezultate bune la invatatura, proveniti din familii cu venituri modeste, pentru a urma cursurile acestor scoli.

9. Reformarea, din temelii, a sistemului asigurarilor medicale de sanatate, concomitent cu stimularea dezvoltarii sistemului de sanatate privat; intr-o prima etapa, costul sanatatii va fi suportat in proportie de 70% de catre stat (CNAS), restul de 30% de catre sistemul privat de asigurari de sanatate (similar cu Pilonul 2 de pensii ).

10. Reprezentarea cu demnitate a intereselor Romaniei (ca STAT-NATIUNE) in lume, indeosebi in UE: deficit bugetar zero si includerea Romaniei in Spatiul Schengen pentru ca am indeplinit toate conditiile tehnice pentru aderare.

11. Consolidarea independentei justitiei si a separatiei puterilor in stat; elaborarea unor legi clare care sa sustina lupta impotriva coruptiei, concomitent cu legea privind raspunderea magistratilor.

12. Promovarea antreprenorilor in functii publice

13. Consolidarea familiei si incurajarea relatiilor maritale pentru o crestere si dezvoltare armonioasa a copiilor in spiritul moralei crestine, fara a ingradi insa in vreun fel drepturile individului la viata privata.

14. Introducerea posibilitatii votului electronic si/sau prin corespondenta la toate categoriile de alegeri, si pentru toti cetatenii, indiferent de locul unde domiciliaza sau lucreaza.

15. Descentralizare, autonomie locala sporita: 15 judete (pe structura actualelor Curti de Apel) reducand astfel cheltuielile bugetare administrative fara rost, auto-finantarea comunitatilor locale.

16. Construirea cu prioritate a urmatoarelor 4 autostrazi: Pitesti-Sibiu, Ploiesti-Brasov, Bucuresti-Suceava si Iasi-Tg. Mures.  

Viorel Catarama