PROGRAM POLITIC

 

1. Anularea tuturor ajutoarelor sociale pentru persoanele apte de munca.

2. Stabilirea pensiei minime la suma de 1.000 lei (cel putin 80% din salariul minim);incurajarea componentei private in sistemul de pensii.

3. Eliminarea privilegiilor ”aristocratiei bugetare”: concedierea a cel putin 25% dintre angajati prin desfiintarea institutiilor si posturilor inutile create pentru clientela politica, promovarea meritocratiei in administratia publica si eliminarea oricarei forme de nepotism, eliminarea ajutoarelor sociale mascate si interdictia pentru angajatii din sectorul public de a lucra concomitent si in sectorul privat.

4. Sustinerea puternica a sectorului privat: incurajarea productiei si a serviciilor autohtone, stimularea exporturilor , inclusiv printr-o politica de curs adecvata, descurajarea importurilor si anularea impozitului pentru profitul directionat catre cresterea salariilor in acest sector.

5. Lege fara exceptii: sarcina fiscala va fi asezata in functie de marimea venitului, nu in functie de tipul acestuia si de forma de organizare a activitatii; cota unica stabilita la 10%, TVA bazat pe taxare inversa, impozitarea muncii redusa cu 5%.

6. Salariul minim, stabilit prin negocieri intre patronate si sindicate la nivel de unitate.

7. Alocarea cu prioritate a fondurilor bugetare destinate invatamantului catre clasele I-XII si catre scolile de meserii cu dublarea salariilor profesorilor din acest segment, concomitent cu stimularea dezvoltarii invatamantului privat.

8. Reformarea, din temelii, a sistemului asigurarilor medicale de sanatate, concomitent cu stimularea dezvoltarii sistemului de sanatate privat; intr-o prima etapa, costul sanatatii va fi suportat in proportie de 70% de catre stat (CNAS), restul de 30% de catre sistemul privat de asigurari de sanatate (similar cu Pilonul 2 de pensii).

9. Reprezentarea cu demnitate a intereselor Romaniei (ca STAT-NATIUNE) in lume, indeosebi in UE: deficit bugetar zero si includerea Romaniei in Spatiul Schengen pentru ca am indeplinit toate conditiile tehnice pentru aderare.

10. Consolidarea independentei justitiei si a separatiei puterilor in stat; elaborarea unor legi clare care sa sustina lupta impotriva coruptiei, concomitent cu legea privind raspunderea magistratilor.

11. Promovarea antreprenorilor in functii publice

12. Consolidarea familiei si incurajarea relatiilor maritale pentru o crestere si dezvoltare armonioasa a copiilor, indiferent de cultura sau religie, fara a ingradi insa in vreun fel drepturile individului la viata privata; interzicerea adoptiilor internationale.

13. Introducerea posibilitatii votului electronic si/sau prin corespondenta la toate categoriile de alegeri, si pentru toti cetatenii, indiferent de locul unde domiciliaza sau lucreaza.

14. Descentralizare, autonomie locala sporita: 15 judete (pe structura actualelor Curti de Apel) reducand astfel cheltuielile bugetare administrative fara rost, auto-finantarea comunitatilor locale.

15. Construirea cu prioritate a urmatoarelor 4 autostrazi: Pitesti-Sibiu, Ploiesti-Brasov, Bucuresti-Suceava si Iasi-Tg. Mures.  

Viorel Catarama